Waarde van tijd

De begrippen tijd en waarde zijn sterk aan elkaar verbonden. Bijvoorbeeld in populaire uitspraken zoals ’tijd is geld’ en de ’tijdswaarde van geld’, een centraal begrip in de bedrijfseconomie. Maar wat is de waarde van tijd? Bekende ondernemers als Richard Branson en Steve Jobs – en ongetwijfeld vele anderen – hebben bij gelegenheid gezegd dat tijd voor hen (oneindig) meer waard is dan geld. Omdat je wel extra geld kunt verdienen, terwijl tijd altijd een vaste hoeveelheid is, 86.400 seconden in een dag. En vanzelf verstrijkt, of je het nu gebruikt of niet. Voor iedereen gelijk, niet aan te vullen of terug te draaien. Tijd is schaars, tijd (ver)vliegt.

Economische waarde

Tijd is dus maar beperkt vrij verhandelbaar. Toch hanteren economen graag een uurtarief bij het bepalen van de maatschappelijke waarde van investeringen. Of het nu gaat om een kosten-baten analyse van filebestrijding of van het verlengen van een mensenleven. Ze baseren zich dan op de betalingsbereidheid van mensen voor een uur tijdwinst. De uitkomst ligt meestal rond € 10 tot 15 per uur, geen bedragen om over naar huis te schrijven. Steve Jobs zou zeker een heel ander berekening hebben gemaakt. Met een uitkomst tot in het oneindige.

Zeit zum Leben

De meesten van ons onderschatten stelselmatig de waarde van tijd. Omdat we veel eerder geneigd zijn in kosten te denken vanuit onze Calvinistische achtergrond. Zo niet Tim Ferris in zijn boek The 4-hour Workweek. Tim spreekt over de ‘nieuwe rijken’, die niet zozeer veel geld te besteden hebben, maar vooral over veel vrijheid beschikken in het besteden van hun tijd. Door je keuzes te baseren op de de 80/20-regel van Pareto en alle minder belangrijke zaken te elimineren of uit te besteden, kan je veel effectiever worden. Zo bespaar je kostbare tijd die je kunt besteden aan kwaliteit van leven. Concepten als ’time management’ en ‘work/lifebalace’ lijken hiervan een afgeleide.

Misschien blijft de waarde van tijd meer een filosofische vraag. Onderstaande video illustreert dit mooi. Wat de waarde van tijd ook is, intrigerend is het in elk geval.

Imagine there is a bank that credits your account each morning with 86,400. It carries over no balance from day to day. Every evening deletes whatever part of the balance you failed to use during the day. What would you do? Draw out every cent, of course!
Each of us has such a bank. Its name is TIME.
Every morning, it credits you with 86,400 seconds.
Every night it writes off, as lost, whatever of this you have failed to invest to good purpose.
It carries over no balance. It allows no overdraft.
Each day it opens a new account for you.
Each night it burns the remains of the day.
If you fail to use the day’s deposits, the loss is yours.
There is no going back.
There is no drawing against the “tomorrow”.
You must live in the present on today’s deposits.
Invest it so as to get from it the utmost in health, happiness, and success!
The clock is running.
Make the most of today.
To realize the value of ONE YEAR, ask a student who failed a grade.
To realize the value of ONE MONTH, ask a mother who gave birth to a pre-mature baby.
To realize the value of ONE WEEK, ask the editor of a weekly newspaper.
To realize the value of ONE HOUR, ask the lovers who are waiting to meet.
To realize the value of ONE MINUTE, ask a person who missed the train.
To realize the value of ONE SECOND, ask a person who just avoided an accident.
To realize the value of ONE MILLISECOND, ask the person who won a silver medal in the Olympics.
Treasure every moment that you have! And treasure it more because you shared it with someone special, special enough to spend your time.
And remember that time waits for no one.
Yesterday is history
Tomorrow is mystery
Today is a gift
That’s why it’s called the present!